Acasă » Regenerabile » Vitaliy Daviy: România și Ucraina ar putea construi clustere de energie verde

Vitaliy Daviy: România și Ucraina ar putea construi clustere de energie verde

18 septembrie 2023
Interviuri
energynomics

În lumina evoluției peisajului energetic și a invaziei rusești în Ucraina, analizăm potențialul Ucrainei și al României de a colabora pentru a-și dezvolta sectoarele energetice și pentru a accelera tranziția către energia verde. Intervievatul nostru, Vitaliy Daviy, CEO al IB Centre și membru al consiliului de administrație al Asociației pentru Energie Solară din Ucraina, oferă informații valoroase despre provocările și oportunitățile și despre modul în care parteneriatele transfrontaliere pot remodela viitorul energetic al regiunii. Publicăm acum un fragment din interviul care va apărea în numărul viitor al Energynomics Magazine!

 

Având în vedere peisajul energetic dinamic și recentele evoluții geopolitice, cum vedeți potențialul de cooperare dintre Ucraina și România pentru a avansa în mod colectiv în sectoarele lor energetice și pentru a accelera tranziția ecologică?

Nu cu mult timp în urmă, Ucraina se clasa printre primele 10 țări europene cu cele mai avansate sectoare de energie regenerabilă, în special pe piața energiei solare, care se dezvolta rapid, ocupând prima poziție în Europa Centrală și de Est. Din 2010, Ucraina a făcut un salt „cuantic” semnificativ în dezvoltarea legislației și a cadrelor de reglementare relevante. Între 2018 și 2021, în Ucraina a apărut un nou segment robust de unități solare rezidențiale, iar legislația privind certificatele de energie verde a fost implementată în mod eficient. Începând cu 1 ianuarie 2022, Ucraina se mândrea cu aproximativ 140.000 de acoperișuri solare.

Cu toate acestea, din cauza agresiunii rusești, peste 40% din instalațiile de energie verde din Ucraina, inclusiv parcurile eoliene, centralele solare și hidroelectrice, au fost fie distruse, fie scoase din funcțiune.

Cu toate acestea, companiile ucrainene posedă o expertiză neprețuită, care poate servi drept bază pentru o colaborare productivă cu partenerii europeni. Această colaborare poate cuprinde atât realizarea de noi proiecte în România, cât și participarea activă a companiilor românești la inițiativele care vizează refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei. La fel ca Ucraina, România este, de asemenea, angajată în creșterea rezilienței și flexibilității sistemului său energetic, în primul rând prin descentralizare.

CISOLAR 2023: Punem în lumină viitorul energiei solare în Europa Centrală și de Est

Am auzit vești interesante despre viitoarea conferință pe care o organizați la București în luna octombrie. Ați putea să ne oferiți o privire de ansamblu asupra temelor cheie și a punctelor importante la care participanții se pot aștepta de la acest eveniment?

Reușitele României în domeniul energiei solare reprezintă reale surse de inspirație. În special, sunt demne de remarcat planurile promițătoare ale Ministerului Energiei de descentralizare a aprovizionării cu energie în sectoarele privat și comunal. Aceste inițiative au potențialul de a servi drept catalizator nu numai pentru Ucraina, ci și pentru alte țări din regiune.

Cred că un nou capitol în dezvoltarea energiei regenerabile în regiune va fi scris în cadrul CISOLAR 2023 București, cea de-a 11-a Conferință și Expoziție de Energie Solară a Europei Centrale și de Est, programată pentru 30-31 octombrie la București. Acest eveniment va reuni lideri din ministerele de resort din diferite țări, inclusiv din România, parlamentari europeni și actori cheie din sectorul energiei solare.

Obiectivul principal este de a sincroniza componentele legislative, financiare și tehnologice ale dezvoltării energiei regenerabile în regiune cu provocările cu care se confruntă țările din cauza războiului și a problemelor climatice. Pentru susținătorii energiei nucleare, vreau să subliniez că lumea nu a fost niciodată mai aproape de o catastrofă nucleară majoră din cauza războiului din Ucraina, unde există cinci centrale nucleare. Fiecare dintre aceste centrale ar putea deveni o bombă nucleară. Chiar vreți să construiți potențiale bombe nucleare în toată Europa?

Conferințele precum CISOLAR 2023 de la București joacă un rol crucial în schimbul de cunoștințe și în colaborarea cu industria. Ați putea împărtăși cu cititorii noștri care sunt așteptările dumneavoastră de la această conferință pe tema energiei solare în ceea ce privește promovarea parteneriatelor transfrontaliere, schimbul de cunoștințe de ultimă oră și promovarea agendei privind energia durabilă?

Scopul CISOLAR 2023 București este de a stabili o platformă de comunicare eficientă pentru toate părțile interesate din industria energiei solare din regiune. În mod tradițional, CISOLAR a fost un eveniment în cadrul căruia se discută noi proiecte ambițioase și se încheie acorduri de mai multe milioane de dolari. Ne așteptăm ca CISOLAR 2023 București să servească drept un catalizator puternic pentru dezvoltarea energiei solare în România, Ucraina și în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *