Acasă » Electricitate » Volker Raffel: Investițiile în rețelele de distribuție sunt esențiale pentru îmbunătățirea serviciilor

Volker Raffel: Investițiile în rețelele de distribuție sunt esențiale pentru îmbunătățirea serviciilor

9 august 2024
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Investițiile în rețelele de distribuție sunt esențiale pentru îmbunătățirea serviciilor oferite clienților, spune Volker Raffel, CEO al E.ON România, la doar câteva ore după ce autoritatea de reglementare (ANRE) a stabilit o rată de rentabilitate reglementată (RRR) destul de mică pentru companiile de distribuție. El subliniază nevoia de a investi dublu sau triplu în perioada a cincea de reglementare (2025-2029), deoarece condițiile și cerințele pieței sunt total diferite.

ANRE a stabilit RRR cu două zile înainte la puțin sub 7%, spre nemulțumirea tuturor operatorilor de distribuție și transport, care se plâng că această cifră (6,94%) este prea mică pentru a-I ajuta în susținerea investițiile viitoare.

„Am mai spus-o și o voi spune din nou: investițiile în rețelele de distribuție sunt esențiale pentru îmbunătățirea serviciului oferit clienților, dar, mai mult decât atât, vor deschide calea pentru ‘democratizarea’ accesului la energie verde, cu beneficii directe și indirecte în întreaga economie. În perioada următoare, însă, trebuie să investim dublu, poate chiar triplu față de cât am reușit să o facem până acum, pentru că provocările actuale sunt complet diferite de cele de acum 10 ani, iar acum privim în viitor – cum vrem să fie următorii 10 ani. Cu un cadru de reglementare echitabil și stimulativ putem face ca ziua de mâine să înceapă astăzi”, a scris Raffel pe pagina sa de LinkedIn.

„Mai puțin de șase minute pe lună. Și puțin peste o oră pe parcursul unui an întreg. Atât au stat clienții Delgaz Grid din zona Moldovei fără energie electrică în 2023, din cauza întreruperilor neplanificate. Desigur, într-o lume ideală, cu rețele perfecte, ar trebui să vorbim despre zero întreruperi în furnizarea de energie. În lumea reală, însă, totul este perfectibil”, a spus el.

„Prin urmare, privite obiectiv, din exterior, aceste cifre s-ar putea să nu spună mare lucru. Însă pentru noi, și pentru mine personal, sunt un motiv grozav de a fi mândri, deoarece reflectă performanța obținută prin muncă asiduă, consecvență și ambiție și, în plus, demonstrează încă o dată cât de important este să continui să investești an după an în modernizarea rețelelor.

”Pentru a vă face o idee mai clară, față de 2017, timpul în care clienții noștri au stat fără lumină în casele lor s-a redus de nu mai puțin de 6 ori. Și dacă ne uităm la situația de dinainte de privatizare, în 2005, vedem o îmbunătățire de 24 de ori, pentru că atunci un client a stat în întuneric 30 de ore pe an, adică două ore și jumătate pe lună”, a mai spus Raffel.

Din punct de vedere tehnic, indicatorul privind durata medie a întreruperilor neplanificate în rețea (SAIDI neplanificate), a scăzut, în 2023, la 67,93 minute/an, DelgazGrid marcând astfel cea mai bună performanță din întreg sectorul de distribuție a energiei. Și asta pentru al treilea an consecutiv, potrivit rapoartelor ANRE.

Iar în ceea ce privește frecvența întreruperilor neplanificate (SAIFI neplanificate), Delgaz Grid a reușit să obțină cele mai bune rezultate, dintre operatorii de distribuție din România, cu o medie de mai puțin de o întrerupere pe client în 2023, la jumătate față de media țării.

 

 

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *