Volumul construcţiilor rezidenţiale a crescut cu aproape 80%, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2016, a declarat, miercuri, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), într-o conferinţă de presă.
”Construcţiile, la nivelul primului trimestru, au înregistrat un regres în raport cu acelaşi trimestru al anului trecut. Este o creştere de aproape 80 de procente în raport cu anul trecut. Această creştere din construcţii trebuie corelată şi cu ponderea nu foarte mare pe care o are acest sector în formarea PIB. La nivelul trimestrului unu din acest an avem creşteri la lucrări de construcţii noi”, a explicat președintele INS.
Potrivit acestuia, ponderea tuturor construcţiilor la formarea Produsului Intern Brut (PIB) este de 3,3%.
”Creşterea Produsului Intern Brut în primul trimestru de 5,7% s-a bazat, în principal, pe consumul final al gospodăriilor populaţiei, care a contribuit cu 4,8% la avansul economiei”, reiese dintr-un comunicat de presă al INS remis Agerpres.
”Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB, variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie”, a mai explicat Tudorel Andrei.
O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% şi exportul net (-0,1%), consecinţă a creşterii uşor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii (+0,09 puncte procentuale)”, se precizează în documentul citat.
Potrivit analiștilor INS, ”la creşterea PIB, în trimestrul I din anul 2017 faţă de trimestrul I din anul 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei”.
Ramurile care au avut contribuţii pozitive mai importante sunt:
- industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 6,7%;
- comerţul cu ridicata şi cu amănuntul;
- repararea autovehiculelor şi motocicletelor;
- transport şi depozitare;
- hoteluri şi restaurante (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%;
- informaţiile şi comunicaţiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 15,3%;
- activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice;
- activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,1%.