###author###
Exportul de gaze româneşti în Republica Moldova ar putea începe în a doua jumătate a lunii curente, spune preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. Pentru 2014 a fost stabilit un export în cuantum de 12 milioane de metri cubi, aferenţi ultimelor luni din an.
„Se va stabili preţul de către piaţa concurenţială. Orice furnizor poate să vândă spre Moldova”, susţine Havrileţ, precizând că într-o primă instanţă preţul se va situa „undeva la 80 de lei per MWh”.
România şi Republica Moldova lucrează la construcţia unei conducte de gaze între cele două ţări, pe ruta Iaşi şi Ungheni, având ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.
Lucrările la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.
Prima etapă a proiectului va fi finalizată până în 15 august 2014, iar etapa a doua vizează prelungirea conductei până la Chişinău, într-un interval de doi-trei ani.
În prima etapă, conducta va avea o capacitate de 14.000 – 15.000 metri cubi pe oră.
România exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.
Gazul intern se va scumpi cu 1-2% la 1 octombrie
Havrileț a menţionat totodată că preţurile gazelor naturale livrate consumatorilor casnici vor creşte, la 1 octombrie, cu mai puţin de 3%, aşa cum era prevăzut iniţial.
„Creşterea de preţ va fi de 1-2%”, a spus Havrileţ.
Oficialul citat a explicat că scumpirea va fi mai mică din cauza unei conjuncturi favorabile: preţul gazelor de import a scăzut şi, pe de altă parte, au scăzut şi importurile de gaze.
Pe de altă parte, tot de la 1 octombrie, tarifele la gazele naturale destinate sectorului non-casnic nu vor creşte, urmând să rămână neschimbat şi preţul energiei electrice pentru populaţie.
Calendarul de liberalizare a pieţei de gaze naturale a fost agreat în 2012 de către Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018. Iniţial, potrivit acestui calendar, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar urma să crească cu 10% de-a lungul întregului an, în trepte, dar scumpirea efectivă ţine cont de evoluţia preţurilor de import.