Acasă » Regenerabile » VP BEI: Energia eoliană offshore în regiunea Mării Negre, importantă pentru Europa

VP BEI: Energia eoliană offshore în regiunea Mării Negre, importantă pentru Europa

13 iunie 2023
Eolian
energynomics

Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiții (BEI) Lilyana Pavlova a subliniat marți că energia eoliană offshore din regiunea Mării Negre este importantă pentru autonomia şi democrația întregii Europe, conform BTA și Agerpres.

Pavlova a participat la ceremonia de deschidere a discuțiilor la masa rotundă intitulată „Coaliția pentru energie regenerabilă a Mării Negre: un parteneriat strategic pentru energie şi securitate climatică”, în cadrul căreia a fost înființată Coaliția pentru energie regenerabilă a Mării Negre.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) şi a avut loc la Grand Hotel Sofia.

Companiile vor stabilitate politică înainte de a investi într-o regiune, a declarat Martin Vladimirov, directorul programului CSD pentru energie şi climă.

„Deblocarea potențialului energiei eoliene offshore din Marea Neagră nu este doar o recomandare, ci o condiție obligatorie a planului de proiect energetic pentru 2030”, a declarat Pavlova.

Potrivit acesteia, metodele alternative de producere a energiei şi de decarbonizare sunt viitorul nu numai al Europei, ci şi al lumii. „Aproape 20 de miliarde de euro au fost cheltuiți anul trecut pentru proiecte de energie verde, 30 de miliarde de euro vor fi cheltuiți anul acesta. Tendința este de majorare a volumului investițiilor în Europa”, a adăugat ea.

„Credem că finanțarea noastră va dezvolta energia verde, mai ales în aceste vremuri de criză financiară. Mă bucur că Bulgaria şi România se îndreaptă în această direcție şi sper că împreună vom face paşii potriviți pentru ca proiectele să se realizeze”, a precizat vicepreşedintele BEI.

„În calitate de reprezentant al Guvernului german, pot garanta că, în măsura în care depinde de noi, vom sprijini în regiune orice investiție în direcția energiei verzi”, a promis şeful departamentului economic al Ambasadei Germaniei în Bulgaria, Moritz Seiler.

„Suntem pregătiți să împărtăşim beneficiile şi costurile unui proiect comun cu Bulgaria”, a afirmat George Vişan, directorul diviziei piață energetică a operatorului de transport şi de sistem Transelectica din România.

„Din 2019, existăm ca organizație şi astăzi avem peste 50 de reprezentanțe. Din experiența mea pot afirma cu fermitate că veniturile din energia eoliană offshore sunt mai mici, ceea ce reprezintă o problemă pentru investitori”, a explicat vicepreşedintele Asociației Române pentru Energie Eoliană RWEA, Liviu Gavrilă. El şi-a exprimat convingerea că energia eoliană offshore va deveni o realitate în Marea Neagră, deoarece este o necesitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *