WALDEVAR Energy se află în negocieri pentru proiecte care se întind de la Scandinavia până în Tunisia, și astfel de oportunități există și în Republica Moldova, a declarat Christian Leonte, Director Business Development al companiei.
„Nu văd decât oportunități în Republica Moldova. Rețeta pentru o dezvoltare rapidă este acțiunea. Toate problemele se pot rezolva pe parcurs,” a spus el, cu ocazia conferinței Abordare regională: Chișinău 2024, organizate de Energynomics.
Waldevar Energy are în construcție proiecte de generare a energiei fotovoltaice de 270 MW, iar capacitatea anuală de construire a unităților solare a companiei a ajuns la 800 MW. Compania și-a crescut numărul de angajați la peste 600, din care 20% sunt expați. În acest an va da în folosință proiecte de 267 MW, urmând ca în 2025 să fie livrați alți 600 MW.
Totodată, din martie anul trecut până în prezent, compania a finalizat proiectarea pentru instalații solare de 67 MW și o stație de înaltă tensiune și se uită cu interes pentru livrarea de soluții integrate în acest sector.
Leonte a subliniat potențialul Republicii Moldova, evidențiind ocazia țării de a începe o nouă etapă de dezvoltare a sectorului energetic incluzând toate avantajele unei eficientizări tehnologice. Cu toate acestea, el a remarcat că de multe ori comunicarea este „tribală” și a evocat necesitatea unei predictibilități mai mari în procesul de dezvoltare.
„Țara are un potențial foarte mare. Avem șansa să începem un nou capitol, beneficiind de toate avantajele aduse de eficiența și inovația tehnologică,” a adăugat el.
Conferința Abordare Regională Chișinău a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Boglight Gaz Moldova, Elektra Renewable Support, Parapet GmbH, Siemens Energy, Simtel Team, SolaX Power, Transgaz, Waldevar Energy.