Ministrul bulgar al Economiei și Energiei a declarat în cadrul unei vizite de lucru în SUA că țara sa ar putea semna un contract cu Westinghouse, filiala americană a companiei japoneze Toshiba, pentru construcţia unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, informează agenția bulgară de știri Novinite.
Cu ocazia vizitei, ministrul bulgar a avut ocazia de a vedea reactoarele nucleare AP 1000 ale Westinghouse, cele care folosesc tehnologie pe care Bulgaria vrea s-o folosească pentru reactorul nuclear pe care îl planifică. Novinite afirmă că experții consideră acst tip de reactor ca fiind cel mai sigur și cel mai viabil comercial și economic de pe piață în acest moment.
„Contractul ar putea fi semnat înainte de sfârşitul anului viitor, iar lucrările de construcţie să fie lansate la începutul lui 2016”, a declarat ministrul pentru postul public de radio BNR.
Centrala de la Kozloduy funcţionează în prezent cu două reactoare ruseşti de tipul VVE, cu o capacitate de 1.000 de MW fiecare. AFP, citată de Mediafax, amintește că alte patru reactoare sovietice de 440 de MW fiecare au fost închise de Bulgaria în 2002 şi 2006 din motive de siguranţă, la presiunea Uniunii Europene.
Autoritățile bulgare atrag atenția că starea sistemului energetic național este una nesigură. Ministrul bulgar al Economiei și Energiei a spus chiar că în decurs de maxim 15 ani Bulgaria poate fi pusă în situația de a importa energie electrică pentru asigurarea necesarului de consum intern.
“În 15 ani, Bulgaria nu va mai avea capacități nucleare. În 15 ani, mai mult de jumătate dintre centralele noastre termice vor fi închise. Ce vom face atunci? Nu ne putem baza doar pe hidroenergie și energie regenerabilă.”, a spus ministrul pentru postul de radio BNR.
Prin urmare, decizia extinderii capacității nucleare bulgare, alături de cea a înnoirii celei existente, pare una rațională, iar reactoarele AP 1000 l-au convins pe oficialul bulgar. „Reactoarele AP 1000 includ cea mai modernă tehnologie existentă, din punctul de vedere al siguranţei. Această tehnologie este indispensabilă pentru Bulgaria. O mare parte din finanţare va fi oferită de banca de import-export a Statelor Unite”, a spus ministrul.
Westinghouse a fost însărcinată în 2012, de către guvernul bulgar de la acea dată, să facă un studiu de fezabilitate pentru extinderea centralei de la Kozlodui. În martie 2012, autorităţile de la Sofia au renunţat la un proiect bulgaro-rus pentru construcţia unei centrale nucleare la Belene, care a fost marcat de neînţelegerile cu Rusia pe tema costului proiectului.