Acasă » Regenerabile » WindEurope: 1,3 GW de eolian offshore conectat la rețea în S1, finanțarea ajunge la 7,4 mld. euro

WindEurope: 1,3 GW de eolian offshore conectat la rețea în S1, finanțarea ajunge la 7,4 mld. euro

12 august 2021
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

Bogdan Tudorache

În primul semestru al acestui an (S1) au fost instalate noi capacități offshore de aproximativ 1,3 GW, circa 166 de turbine fiind conectate la rețea, conform ultimului raport WindEurope, consultat de Energynomics. Majoritatea parcurilor au fost amplasate în apele teritoriale ale Marii Britanii, Danemarcei și Olandei din Marea Nordului, susține asociația. Comenzile globale pentru S1 au totalizat 241 de turbine (2,6 GW).

În același timp, opt parcuri eoliene offshore sunt în construcție și, odată finalizate, vor reprezenta o capacitate instalată de 5,4 GW. Cinci dintre aceste parcuri eoliene au conectat deja turbinele la rețea, în timp ce două sunt în prezent complet funcționale.

În prima jumătate a anului au fost finanțate 2,6 GW de noi capacități offshore, însumând un total de 7,4 miliarde de euro.

Turbinele instalate în majoritatea parcurilor eoliene au capacități medii de 8-10 MW, însă au existat comenzi pentru primele turbine de 14 MW pentru parcul eolian Sofia, un proiect RWE situat în Dogger Bank – Marea Nordului, la 195 km față de cel mai apropiat punct de pe coasta de est a Marii Britanii. Acesta este cel mai mare proiect offshore de până acum al RWE, de 1,4 GW, conform site-ului online al proiectului, consultat de Energynomics.

WindEurope spune, de asemenea, că totalul capacităților europene offshore atinge acum 26GW, clasamentul țărilor fiind condus de Marea Britanie (42%), Germania (29%), Olanda (10%), Danemarca și Belgia (aproximativ 9% fiecare).

În clasamentul constructorilor, Vatenfall a avut cele mai multe lucrări în S1, cu 57% din turbinele instalate, compania suedeză fiind urmată de RWE (18%), Ocean Winds (14%) și Windpark Friesland (10%).

Finanțarea în primul semestru al anului 2021, în valoare de 7,4 miliarde de euro, a înregistrat o cifră mai bună decât cea a întregului 2019 (6,6 miliarde de euro), în timp ce în 2020 finanțarea globală a fost de 26,3 miliarde de euro, mai precizează raportul consultat de Energynomics.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *