Acasă » Regenerabile » WindEurope: Energia eoliană, în centrul acordului verde al UE – România și Polonia, în fruntea agendei

WindEurope: Energia eoliană, în centrul acordului verde al UE – România și Polonia, în fruntea agendei

17 ianuarie 2020
Eolian
energynomics

Bogdan Tudorache

Industria eoliană este pregătită să se extindă în mod semnificativ pentru a ajuta UE să respecte prevederile Green Deal, conform WindEurope.

Energia eoliană furnizează deja 14% din energia electrică a Europei, iar Comisia Europeană se așteaptă ca această cotă să crească la 50%, până în 2050. „Prin urmare, energia eoliană va sta la baza unui sistem energetic neutru pentru climă”, susține WindEurope.

Comisia Europeană a lansat săptămâna aceasta Planul de investiții pentru o Europă durabilă, care are drept scop mobilizarea a 1 trilion de euro în investiții în următorii 10 ani pentru a sprijini obiectivul Green Deal, de neutralitate climatică până în 2050.

WindEurope a declarat că noile fonduri reprezintă cheia pentru deblocarea finanțărilor în proiectele hibride offshore și în tehnologiile emergente care vor contribui la asigurarea neutralității climatice, conform Renews.biz.

Planul de investiții pentru o Europă durabilă include, deasemenea, un Fond pentru Traziție de doar 100 miliarde de euro, pentru a ajuta tranziția regiunilor cu consum de combustibili fosili către tehnologiile durabile.

WindEurope a declarat că industria contribuie deja la o tranziție echitabilă. De exemplu, în România se deschide un centru de instruire pentru reconversia minerilor către locuri de muncă din industria eoliană, ajutând comunitățile locale să beneficieze de noile perspective oferite de energia eoliană. Și în Polonia are loc un proiect similar, în Silezia.

„Planul de investiții pentru Europa durabilă este mai mare și mai bun decât inițiativele europene anterioare de investiții. Și aceasta este o veste excelentă pentru Europa, climă și pentru energia eoliană. Comisia a elaborat un plan care poate răspunde provocării de tranziție energetică cu un mixaj remarcabil al surselor financiare pe care le oferă. Eolianul furnizează deja proiecte principale pentru Acordul Verde European. Și ponderea eolianului în mixul de energie din Europa va crește. Așadar, sectorul nostru va contribui și mai intens, de exemplu, cu recalificarea angajaților minieri în proiecte eoliene. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare un Mecanism Just ușor de implementat, care să deblocheze rapid investițiile în proiectele unde acestea sunt necesare. Aceasta va fi cheia pentru a asigura o tranziție corectă și bogată în locuri de muncă pentru toți europenii”, a spus Giles Dickson, directorul executiv al WindEurope.

Un comentariu la „WindEurope: Energia eoliană, în centrul acordului verde al UE – România și Polonia, în fruntea agendei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *