Acasă » Electricitate » WindEurope: România va instala până în 2023 doar 200 MW în noi proiecte eoliene

WindEurope: România va instala până în 2023 doar 200 MW în noi proiecte eoliene

9 octombrie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

România va instala noi capacități eoliene onshore de doar 200 MW între 2019 și 2023, potrivit unui nou raport al WindEurope. La sfârșitul anului 2023, România va avea o capacitate totală instalată în eolian de 3.229 MW.

Cu toate acestea, există o mulțime de țări cu mai puține proiecte noi decât România, în perioada menționată. De exemplu, Republica Cehă va instala doar 63 MW, Elveția – 86 MW, în timp ce Bulgaria, Slovacia, Slovenia și Ungaria nu vor avea parcuri noi.

„Există o incertitudine semnificativă cu privire la capacitatea nouă de energie eoliană din Europa în următorii cinci ani”, susține noul studiu WindEurope, Wind Energy Outlook to 2023. ”Dacă guvernele ajung să aibă planuri naționale de energie și climă (PNIESC) clare și ambițioase și îmbunătățesc acordurile de autorizare pentru parcurile eoliene și continuă să investească în noi capacități de rețea, atunci capacitatea energetică eoliană a Europei ar crește cu 88 GW până la 277 GW până în 2023. Însă acest lucru este sub semnul întrebării”, susține raportul.

Totodată, ”dacă PNIESC-urile nu sunt ambițioase și problemele de autorizare persistă, atunci Europa va instala mult mai puțină putere eoliană nouă: doar 67 GW. Problemele de autorizare au condus deja la eșuarea unor licitații (în special în Germania) și rate mai mici de instalare decât se estima”, spun oficialii WindEurope.

Dimpotrivă, dacă autorizarea se îmbunătățește semnificativ, iar PNIESC-urile sunt super ambițioase, Europa ar putea instala 112 GW în următorii cinci ani.

Așadar, volumele anuale ale noilor capacități eoliene până în 2023 ar putea fi situate între 13 și 22 GW. Această incertitudine pune o presiune foarte mare asupra lanțului de aprovizionare și ar putea afecta reducerile semnificative ale costurilor realizate în ultimii ani, relevă studiul.

În cadrul tuturor scenariilor, peste trei sferturi din noile instalații vor fi eoliene onshore. Spania, Suedia și Norvegia conduc în prezent în dinamica de creștere a eolianului onshore. Germania instalează în acest an mult mai puțin decât media obișnuită, iar perspectivele sale rămân incerte pentru restul perioadei, nu în ultimul rând, date fiind deciziile politice recente. Instalările din Franța vor înregistra însă o creștere constantă.

2 thoughts on “WindEurope: România va instala până în 2023 doar 200 MW în noi proiecte eoliene”

  1. Oare care ar putea fi explicatiile ca aceste tari nu monteaza regenerabile ? mister.E bine ca la noi se va face reglajul SEN cu regenerabile si siguranta SEN o vor da tot regenerabilele.Asta inseamna sa nu ai strategie si totul sa se desfasoare dupa bunul plac al unora si altora , care nu au nici-o tangenta cu energia.

  2. Regenerabile nu inseamna doar eoliene, inseamna si biogaz din deseuri biodegradabile. Valorificarea energetica a deseurilor biodegradabile are si o latura care tine de sanatatea aerului, a solului si a panzei de apa freatica. De ce nu exista colaborare intre Ministerele energiei, sanatatii si mediului pe aceasta tema? Calculeaza cineva cat ne costa poluarea apei freatice din punct de vedere al sanatatii publice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *