Piața de construcții sustenabile și lucrări de instalații electrice, mecanice și de mediu a fost afectată puternic în ultimii ani de restrângerea comenzilor și contractelor de echipamente și servicii. Totuși, sectorul începe din nou să acumuleze expertiză nouă, capital și soluții tehnice inovatoare. Alex Bătrâneanu, Director Executiv pentru WSP Romania, ne-a acordat un interviu în care am explorat dinamica pieței naționale de proiectare și consultanță de inginerie și internaționalizarea acestui tip de activitate.
Care sunt principalele provocări în a conduce filiala din România a uneia dintre companiile cu prezență globală în servicii de proiectare și consultanță în inginerie pentru construcții, energie și transporturi?
Ne desfăşurăm activitatea pe o piaţă care este dinamică, în continuă mişcare, şi provocarea cea mai mare este să ne adaptăm la condiţiile şi cerinţele clienţilor noştri. Cultura organizațională a grupului WSP arată că este important pentru bunul mers al afacerii să înţelegem nevoile beneficiarilor pentru a le putea oferi apoi servicii personalizate, nu ceva standard. Într-o piaţă care a fost dominată de competitorii naționali, am găsit că este indicat să ne concentrăm pe calitatea şi complexitatea serviciilor pe care le oferim. Astfel reușim să fim cu un pas înaintea concurenței.
Cum apreciați evoluția acestei piețe raportată la cea de anul trecut din aceeași perioadă, și raportat la ce putea economia acum 5-6 ani?
În prima jumătate a anului am observat o tendinţă de uşoară creştere a interesului dezvoltatorilor de a investi în noi proiecte. S-a păstrat totodată interesul predominant pentru clădirile de birouri, urmate de cele de retail. Comparând situaţia actuală cu cea din ultimii doi sau chiar trei ani, observ o îmbunătăţire, însă este departe de boom-ul pe care sectorul construcțiilor îl înregistra acum 5-6 ani şi nici nu credem că se va mai ajunge curând la un asemenea nivel de activitate.
Care este potențialul pieței românești în care activează WSP Group și ce ar trebui făcut pentru a se concretiza acest potențial?
Aşa cum şi dezvoltatorii au observat, potenţialul este unul ridicat. Din păcate, criza economică ce a afectat la nivel internaţional economia, dar şi factori locali cum ar fi instabilitatea politică, corupţia sau procesul dificil şi costisitor de obţinere de fonduri, au ca rezultat o încetinire a ritmului de investiţii în construcţii. Dezvoltatorii care operează pe piaţa românească de mai mulţi ani au pornit deja sau au planuri concrete de a investi în noi proiecte, însă există şi investitori care încă nu au curajul să vină în România din cauza motivelor deja enumerate.
Segmentul în care am observat cele mai puţine îmbunătăţiri este cel al infrastructurii, unde autorităţile locale ar trebui să creeze un proces transparent şi simplificat pentru a facilita dezvoltarea acestui segment. WSP va continua colaborările deja existente cu clienţii săi internaţionali, dar vom încerca şi dezvoltarea de relaţii cu noi parteneri activi pe piaţa locală.