Organizația de mediu și prezervare a speciilor pe cale de dispariție World Wildlife Fund (WWF) România consideră că beneficiile economice enunțate de autorități și companiile prospectant nu au niciun fundament real.”Subiectul gazelor de şist, oricât de controversat şi de disputat ar fi, din păcate, în România, nu este dezbătut cu argumente solide.[…] Mai mult, beneficiile economice ale gazelor de şist au fost şi sunt exagerate, inducând cetăţenii în eroare şi ridicând foarte mult aşteptările din acest punct de vedere „, a declarat Directorul pentru România al WWF.
Organizația consideră și că raționalizările pe marginea reducerii emisiilor de dioxid de carbon sunt exagerate. Directorul WWF România a explicat: “Nu există dovezi ştiinţifice convingătoare că exploatarea gazelor de şist în Uniunea Europeană ar conduce, pe termen scurt sau lung, la reducerea emisiilor de CO2 în sectorul energetic european sau că ar ajuta la menţinerea încălzirii globale sub pragul de două grade Celsius.”
Modalitatea prin care sunt estimate rezervele de gaze și petrol de șist este controversată, pe alocuri nesigură, iar estimările sunt privite cu scepticism de către o parte a observatorilor afacerilor energetice și a societății civile. Așa cum spunea Sherman Kent, părintele comunității de intelligence din SUA, estimăm când de fapt nu știm nimic. Pe acest principiu, o serie de cifre sunt contestate sub acuzația că sunt aruncate în spațiul public unde, prin logica funcționării instituțiilor de presă, sunt preluate și influențează decizii și atitudini politice.
Conform unor cifre furnizate de agenția americană de informații din domeniul energiei, România ar deține rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de şist, ceea ce o clasează pe locul al treilea în clasamentul ţărilor europene. Această estimare a fost preluată exact în forma în care a fost scrisă, alături de alte studii și cercetări pentru România dar și la nivel internațional, și postate pe site-ul infogazedesist.eu, administrat de ANRM ca parte a campaniei sale de informare publică asupra acestei chestiuni.
Practica preluării studiilor americane fără contra-argumentele care există la nivel internațional a atras acuzații de lobby și de susținere inadecvată pe care ANRM o face din interiorul lanțului de decizie pentru exploatarea acestui tip de resursă gazeiferă, fundamental diferită de gazul natural convențional ca modalitate de formare și de extracție.
În Europa, conform estimărilor americane, doar Polonia și Franța dețin mai multe rezerve de gaze de șist, cu 4,19 miliarde de metri cubi, respectiv 3,88 miliarde de metri cubi. În urma României vin Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda şi Marea Britanie (cu câte 736 miliarde metri cubi), Bulgaria şi Germania (cu câte 481 miliarde metri cubi), Suedia (283 miliarde metri cubi) şi Spania (226 miliarde metri cubi).