Acasă » Termo » Minerit » Zakonyi Botond: Ungaria este un promotor activ al coridorului Nord-Sud al gazelor

Zakonyi Botond: Ungaria este un promotor activ al coridorului Nord-Sud al gazelor

21 noiembrie 2014
Electricitate
Zakonyi Botond
energynomics

Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei în Bucureşti

Cererea pentru energie din Ungaria este acoperită mai ales de combustibili fosili, precum produse petroliere sau gaze naturale. Ungaria este puternic dependentă de aceste tipuri de combustibili. Majoritatea hidrocarburilor sunt importate din Federaţia Rusă. În ciuda unei cote mai importante a petrolului, există un mare risc al întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, deoarece metodele de stocare şi transport al petrolului fac aprovizionarea acestuia mai sigură. În plus, conducta de țiței dintre Ungaria și Croația ne permite să ajungem pe piaţa de petrol la nivel mondial.

Întreruperea livrărilor de gaze naturale în anii 2006 și 2009 a determinat Guvernul Ungariei să găsească surse alternative de aprovizionare și să-și diversifice rutele de aprovizionare.

Ungaria este în căutarea unor soluții viabile pentru diversificarea aprovizionării cu gaze a regiunii

Imediat după criza gazului din 2009, în scopul de a asigura alimentarea cu energie a clienților casnici și a industriei din Ungaria, ne-am consolidat capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale, ajungând la 6,1 miliarde de metri cubi, cu o capacitate maximă totală tehnică de extracție declarată de aproximativ 80 milioane de metri cubi pe zi. Capacitatea de înmagazinare a Ungariei este a patra ca mărime din Uniunea Europeană.

În al doilea rând, Guvernul a sprijinit dezvoltarea capacităţilor transfrontaliere de interconectare cu vecinii noştri. În prezent, avem conducte de gaze către majoritatea vecinilor noştri: Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia și Croația. Următorul pas important este asigurarea unui flux reversibil bidirecțional pentru interconexiunile de gaze cu România și Croația și începerea livrărilor comerciale de gaze prin conducta Slovacia – Ungaria.

În al treilea rând, la nivel regional şi în UE, Ungaria este un promotor activ al Coridorului Nord-Sud al Gazelor, permiţând fluxul de gaze între terminalele GNL planificate în Polonia şi Croaţia prin ţările Visegrád. Dezvoltarea interconexiunilor bilaterale din ţara noastră este o parte integrantă a realizării acestui Coridor. Pare logic ca alte țări din regiune să folosească pe deplin facilitățile de conectare ale acestora, lucru pe care îl susținem cu tărie.

Dintr-un unghi mai larg, putem vedea că Ungaria este în căutarea unor soluții viabile pentru diversificarea aprovizionării cu gaze a regiunii, și anume următoarele:

  • Conceptul UE privind Coridorul Sudic vizează transportul de gaze naturale din regiunea Caspică în Europa. Proiectul său pilot, gazoductul Nabucco, a fost susținut de Ungaria, dar după decizia Consorţiului Shah Deniz în 2013 realizarea acestuia nu a mai fost posibilă. Pentru a obţine acces la volumele de gaze livrate prin Conducta Trans-Adriatică, primul proiect implementat în cadrul Coridorului Sudic, Ungaria trebuie să lucreze în strânsă colaborare cu România şi Bulgaria.
  • O altă modalitate de a obţine acces la gaze de altă origine decât Rusia este proiectul AGRI, care vizează transportul de gaze din Azerbaidjan printr-o conductă până la terminalul GNL planificat în Georgia şi transportul gazelor la temperaturi extrem de mici cu vase speciale către un terminal de regazeificare planificat în Constanţa. Din portul român, gazele vor intra în sistemul de conducte şi transportate în Ungaria.
  • South Stream, ca un instrument de diversificare a rutelor, oferă o securitate sporită a aprovizionării pentru ţările participante – aşa cum Nord Stream asigură securitatea pentru Germania. Obiectivul nostru este de a realiza la timp proiectul South Stream în conformitate cu legislaţia europeană – de aceea am împuternicit Comisia să negocieze cadrul legal pentru funcţionarea conductei cu partea rusă.
  • Terminalul planificat de regazeificare a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe coasta Croaţiei va acorda acces la piața mondială de GNL nu numai pentru Croația, dar și pentru întreaga regiune.

Realizarea acestor proiecte ar putea permite o aprovizionare cu gaze mai sigură, precum şi o competiţie mai mare în segmentul „gas-to-gas” pe piaţa regională.

Dependenţa de importurile de gaze din Rusia poate fi de asemenea scăzută prin trecerea la un alt combustibil în sectorul energiei electrice. Ungaria a luat măsuri de susţinere şi consolidare a capacităţilor de producţie de energie nucleară la centrala nucleară din Paks. A fost demarată prelungirea perioadei de funcționare a actualelor 4 reactoare. Durata de viaţă a reactoarelor actuale va expira în anii 2030.

Pentru a susţine capacităţile de producţie a energiei nucleare, Ungaria a semnat un acord cu Rusia privind extinderea centralei din Paks cu două noi unităţi. În baza acordului, Rusia împrumută Ungariei 10 miliarde de euro la rate variabile ale dobânzii, de 3,95-4,95%, pentru a acoperi 80% din costurile proiectului.

Guvernul Ungariei a redus în total preţul gazelor, al energiei electrice şi al încălzirii centralizate cu 20% anul trecut

Interpretarea de către Ungaria a securităţii energetice nu se limitează la protejarea fluxului constant de energie, ci, de asemenea, include asigurarea unui nivel de preț accesibil pentru consumatorii casnici, dar și pentru industrie. În acest spirit, reducerile de preţ cerute de guvern au făcut ca Ungaria să aibă printre cele mai scăzute costuri la gaze şi energie electrică pentru consumatorii casnici.

Preţurile la gaze pentru consumatorii casnici se ridicau în medie la 4,2 euro pe 100kWh în a doua jumătate a anului 2013, a doua cea mai scăzută rată din UE după România. Preţurile la energia electrică pentru consumatorii casnici se ridicau la 13,3 euro pe kWh în acea perioadă. Preţurile au fost mai mici doar în România şi în Bulgaria.

Preţul gazelor a scăzut cu 14,6%, iar preţul energiei electrice a scăzut cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, calculat în euro. Guvernul Ungariei a redus în total preţul gazelor, al energiei electrice şi al încălzirii centralizate cu 20% anul trecut. Anul acesta, Parlamentul a aprobat legislaţia pentru reducerea preţurilor la gaze pentru consumatorii casnici cu 6,5% de la 1 aprilie şi preţurile energiei electrice cu 5,7% de la 1 septembrie.

Guvernul a anunţat planurile noului holding non-profit de utilităţi controlat de stat, care va fi înfiinţat până în luna martie a anului viitor cel târziu. Noua companie, bazată pe furnizorul de gaze al Budapestei, FŐGÁZ, care este acum deţinut de stat, va începe activitatea prin distribuţia de energie electrică, gaze şi energie termică, iar mai târziu se va ocupa şi cu furnizarea de apă, servicii de canalizare şi gestionarea deşeurilor.

Compania va oferi servicii de nivel înalt la preţuri competitive şi va câştiga consumatori casnici de la furnizorii rivali de energie electrică, gaze sau energie termică. Guvernul nu a dorit să aplice măsuri administrative pentru a forţa ieşirea competitorilor de pe piaţă.

Guvernul va începe crearea de condiţii pentru o reducere a costurilor indirecte pentru clienţii industriali şi va înfiinţa o companie publică non-profit de utilităţi dedicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *