Acasă » Electricitate » Distribuţie » AGEA Electrica – statul obţine ocazia să schimbe Consiliul de administraţie

AGEA Electrica – statul obţine ocazia să schimbe Consiliul de administraţie

10 noiembrie 2015
Distribuţie
Gabriel Avăcăriței

Victorie pe toată linia pentru reprezentanţii Ministerului Energiei la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica. Propunerea Ministerului de suplimentare a numărului membrilor Consiliului de Administraţie (CA), de la 5 la 7, a primit susţinerea majorităţii acţionarilor. Mai mult, mecanismul propus de BERD pentru a asigura un set de criterii minime de eligibilitate pentru noii membri ai CA a fost respins. Decizia lasă câmp liber autorităţilor pentru a schimba actualul CA înainte de luna decembrie, deși inițial o astfel de schimbare era posibilă, conform procedurilor, în martie 2016. Ministrul de resort, Andrei Gerea, a criticat recent conducerea Electrica SA, afirmând că societatea, listată anul trecut pe bursele din București și Londra, nu a utilizat banii obținuți din listare. În opinia lui Gerea, scopul unor astfel de tranzații este de a asigura investiții strategice și statul să aibă ceva de câștigat, și nu de a face listări ”de dragul de a le face”.

Atentat la Planul de acțiune de Guvernanță Corporativă

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cel mai mare acționar privat de la Electrica SA, a atenționat că modificările propuse de Ministerul Energiei atentează la Planul de acțiune de Guvernanță Corporativă asumat prin Prospectul de Ofertă Publică Inițială. BERD atrage atenția că nu există aprobate minime criterii de eligibilitate pentru noi membri în CA.

Înainte de AGEA de azi, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a criticat de asemenea iniţiativa Ministerului. „S-a introdus, la cererea statului, un punct suplimentar la AGEA care vizează creşterea numărului membrilor CA. Este o şmecherie pentru a provoca un nou vot în care cei care au deranjat să nu mai poată fi aleşi”, a scris Nicolescu pe pagina sa de Facebook. El a explicat: „Se va încerca crearea bazei juridice pentru a schimba doi tineri din CA (Victor Grigorescu şi Cristian Buşu) care au avut curajul să spună, inclusiv public, NU corupţiei şi numirilor făcute, exclusiv, pe criterii politice. Sunt doi tineri care şi-au asumat, din 2014, lupta cu un sistem profund pervers şi corupt, încercând să îşi folosească toată experienţa şi cunosţiintele dobândinte în mediul academic sau în cel european pentru a reuşi.”

La rândul lor, reprezentanţii Franklin Templeton au remarcat că cifrele comunicate de companie sunt bune și că există schimbări pozitive la nivelul filialelor. Răspunzând unei întrebări din partea energynomics.ro, Greg Konieczny, vice-preşedinte executiv al TEMG şi manager de portofoliu la Fondul Proprietatea, a declarat: “Nu ştiu de ce Guvernul intră în această procedură de schimbare a Consiliului de Administraţie al Electrica”.

Cristian Buşu este din 2011 şi până în prezent, lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, desfăşurând diverse activităţi didactice şi de cercetare ştiinţifică. Buşu este doctor în economie, titlu obţinut la Academia de Studii Economice din Bucureşti, detinator al unui MBA de la Hofstra University, New York, şi licenţiat în administrarea afacerilor în cadrul State University Of New York.

Victor Grigorescu a activat ca expert în cadrul Departamentului pentru Energie. Are experienţă profesională solidă în domeniul administraţiei publice, atât în Romania, cât şi la nivelul Uniunii Europene. În perioada 2007-2011, a ocupat poziţia de secretar II în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE.

Noi negocieri pentru preluarea participaţiilor Fondului Proprietatea la filialele Electrica

Acţionarii Electrica au votat şi pentru mandatarea administratorilor Electrica să înceapă negocierile cu Fondul Proprietatea în vederea achiziţionării de către grup a participaţiilor deţinute de FP la filialele de distribuţie şi furnizare, aşa cum a propus un grup de acţionari. În cazul ajungerii la o înţelegere înter cele două părţi, administratorii Electrica vor trebui să revină în faţa acţionarilor într-o AGA, pentru a obţine acordul acestora.

Ministerul Energiei deține 48,78% din Electrica, iar BERD deţine 8,65% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea deţine pachete minoritare la patru dintre filialele Electrica şi încearcă să vândă aceste participaţii către acţionarul majoritar, Electrica SA. În primăvară, Fondul a retras oferta făcută către Electrica, de a vinde cele patru filiale la un preţ de aproximativ 100 de milioane de euro, aşa cum a scris presa din România, neconfirmat din surse oficiale. Fondul Proprietatea evaluează participaţiile la aproape 189 de milioane de euro.

Fondurile Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţinând împreună peste 15% din capitalul social al Electrica, au solicitat reluarea negocierilor cu Fondul Proprietatea.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *