Acasă » Electricitate » Zmelik, CEZ: Trebuie noi reguli în special pe piața de echilibrare după speculațiile din iarnă

Zmelik, CEZ: Trebuie noi reguli în special pe piața de echilibrare după speculațiile din iarnă

5 iulie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Ceea ce s-a întâmplat la începutul anului pe piața de energie electrică, atunci când prețurile au urcat de câteva ori media normală, a reprezentat ”prima lecție mai puțin plăcută de la deschiderea pieței”, afirmă Martin Zmelik, CEO, CEZ România. Zmelik, al cărui mandat în România a fost prelungit de luna aceasta cu încă doi ani, susține că autoritățile ar trebui să se concentreze pe investigarea motivelor care au determinat creșterea prețului energiei pe piața en-gros din România și care îl țin încă destul de ridicat.

În plus, trebuie instituite noi reguli pe piața de echilibrare, iar asociația marilor producători energetici ACUE pregătește un studiu în acest sens.

”Au existat traderi cu poziții foarte deschise și au avut poziții foarte speculative. Bineînțeles, când prețurile explodează, ele nu se reflectă în piață imediat”, spune Zmelik, referindu-se la atacul speculativ de pe piața energiei din lunile ianuarie-februarie ale anului curent.

Acesta a fost unul din motivele creșterii prețurilor, celălalt fiind reprezentat de frigul foarte puternic care a determinat o creștere a cererii.

”În plus, România devine tot mai integrată cu celelalte țări, și este legată de evoluția prețurilor din celelalte țări, iar consumul crește”, a mai adăugat el.

”Din păcate, în piață există și prețuri care nu reflectă dezvoltarea pieței…Asta e un aspect al discuției: modul în care autoritățile vor reflecta aspectele din piața reglementată a pieței. Apoi, un lucru care reprezintă un semn de întrebare și pentru noi: toată lumea se aștepta ca după acele luni nebune situația să se calmeze, dar după cum vedeți prețurile în România sunt încă mari pe piața en-gros. Autoritățile aici ar trebui să se concentreze, pe nivelul prețului și cum evoluează piața PCSU (n.r. piața centralizată pentru servicii universale) și de echilibrare”, spune Zmelik.

”Ar trebui introduse reguli în special pentru piața de echilibrare”, a mai spus Zmelik, explicând că vor exista mai multe opinii după publicarea studiului realizat de ACUE.

Cu o zi înainte, președintele Consiliului Concurenței (CC), Bogdan Chirițoiu, a declarat că deși există unele suspiciuni cu privire la ce s-a întâmplat la începutul anului pe piața energiei, deocamdată nu a fost identificat vreun vinovat de practici anti-concurențiale. Astfel, CC va deschide o investigație dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii.

„Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă și modul în care se repercutează ele în continuare în prețul electricității. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră și nu ignorăm semnalele pe care le primim din piață”, a declarat Chirițoiu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *