Piața locală este axată mult pe segmentul spot, în timp ce în alte țări sunt folosite PPA-uri, iar pe termen lung România are nevoie de agregare, de Power-to-x, de PPA-uri, pentru a dezvolta proiecte. Totodată, România are nevoie de regenerabile de capacitate mare, care sunt în general tehnologii intermitente, a spus Zsuzsa Bereschi, Senior Project Manager, Energy & Utilities, Horváth, la Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.
”Dacă avem planuri așa ambițioase pe soluții intermitente, avem mare nevoie de soluții de stocare. Iar aici, desigur, pentru România primul pas vor fi bateriile, dar trebuie să ne gândim la agregare, la parteneriate. Trebuie să avem încredere, să facem parteneriate necesare agregării și, mai departe, să ne gândim la soluții de VPP (centrale virtuale). Dar, mai departe de partea aceasta de agregare, când vorbim de stocare, desigur, primul pas sunt bateriile, dar să nu pierdem din vedere și soluțiile power-to-x, iar, pentru că pe măsură ce vom crește capacitățile intermitente, ne vom uita la hidrogen”, a spus ea.
Pentru a avea hidrogen, marii producători trebuie să schimbe procese întregi de producție. ”Trebuie să asigurăm că va exista suficientă cerere în industrie și în transport pentru hidrogen și pentru derivați… soluțiile Power-to-X sunt pentru un viitor mai îndepărtat, dar pe care nu trebuie să-l pierdem din vedere”, a mai adăugat ea. ”Nu trebuie să pierdem din vedere nici posibilitatea capacităților mici, după ce am discutat de cele mari. Aici ne gândim la geotermal, biogaz, biomasă – dar, când vorbim de astfel de proiecte, trebuie să gândim întregul lanț valoric”.
Totodată, finanțarea trebuie să aibă în vedere proiecte profitabile pe termen lung, și nu pe cele speculative. Iar numărul proiectelor regenerabile este într-o mare creștere, piața având nevoie de specialiști.
”Trebuie să ne pregătim pentru acest val de proiecte. Din câte știu, este o lipsă de capacități de proiectare profesioniste și există tendințe de supra-proiectare”, a adăugat ea. În același timp, PPA-urile trebuie să aibă un rol mai mare, piața locală fiind foarte mult axată pe PZU. ”Crește apetitul consumatorilor mari pentru energie verde și de aici există o nevoie directă pentru încheierea de PPA-uri”.
Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.