Acasă » Electricitate » Cererea redusă pune grave probleme de rentabilitate pentru Elcen

Cererea redusă pune grave probleme de rentabilitate pentru Elcen

8 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

La puțină vreme înainte de fuziunea cu RADET, Elcen este prototipul marii companii de utilități care contribuie la alimentarea populației urbane cu energie termică și electricitate. Toate provocările prezentului și amenințările viitorului se regăsesc în acest exemplu.

Prima problemă a Elcen este diferența de sarcină din rețeaua de energie termică. De la un raport de 1 la 5, între vară și iarnă, în 1989, această diferență a ajuns să fie în prezent de 1 la 15, potrivit lui Constantin Ioanițescu, director în cadrul companiei. Diferența a crescut spectaculos în ultimele decenii ceea ce pune grave probleme de rentabilitate pentru sistemul de producție-transport-distribuție al Elcen. Cererea redusă – în urma mai multor valuri de debranșare – face ca inclusiv centralele pe cogenerare să fie nerentabile, în condițiile în care sunt folosite aproape exclusiv iarna, de un număr tot mai mic de consumatori. „Indiferent cât investești în eficiență, sunt limite peste care nu poți să treci”, spune Ioanițescu, ceea ce sugerează mai degrabă o problemă la nivelul modelului de business.

Indiferent cât investești în eficiență, sunt limite peste care nu poți să treci

În plus, rețeaua este astăzi supradimensionată. Conductele sunt lungi, iar debitele mici tranzitate prin ele fac ca traseul apei de la centrală la ultimul punct de consum să dureze 24 de ore! La asemenea durate, oricât de bine izolate ar fi conductele, calitatea agentului termic livrat nu poate fi prea bună.

Analize interne, invocate de Constantin Ioanițescu indică faptul că o jumătate din apartamentele neracordate la rețeaua de termoficare nici măcar nu mai sunt locuite, în prezent.

Perspective mai degrabă sumbre

Finanțatorii nu sunt interesați, iar în lipsa unui sprijin guvernamental nu vor mai fi construite noi centrale pe cogenerare, a estimat Constantin Ioanițescu, prezent la o conferință pe tema alimentării cu energie a marilor orașe. Nici măcar bonusurile de cogenerare oferite de ANRE nu ajută, în condițiile în care, simultan, reglementatorul restricționează sprijinul de limitarea marjei de profit la 9%; de aceea, niciun proiect din această zonă nu este cu adevărat bancabil.

În zona de electricitate, Elcen folosește iarna doar 20% din capacitatea de producție, ceea ce i-a inspirat directorului Ioanițescu o formulare memorabilă: „A funcționa în aceste condiții devine caz penal„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *