Acasă » Electricitate » Nuclear » A fost numit un nou administrator la RAAN; insolvența Regiei, adusă în atenția CSAT

A fost numit un nou administrator la RAAN; insolvența Regiei, adusă în atenția CSAT

15 aprilie 2014
Electricitate
energynomics

Ministrul delegat pentru Energie l-a demis pe administratorul special al Regiei Autonome de Activități Nucleare (RAAN), Andrușca Dănuț, pe motiv că în timpul insolvenței datoriile RAAN au crescut cu aproape 70 milioane de lei, și veniturile mari ale administratorului nu se reflectă într-o performanță bună a societății.

”Astăzi (marți-n.r) l-am demis pe administratorul special Dănuţ Andruşca, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă. În locul lui Andruşca va fi numit Viorel Marian, specialist în energie care a lucrat în mai multe companii energetice, inclusiv Termoelectrica”, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu.

Departamentul contestă statutul de creditor RAAN pentru grupul Confort

Ministrul Energiei a solicitat administratorului judiciar al RAAN să îndrepte acceptarea abuzivă la masa credală a unor creanțe de aproape 800 milioane de lei pe care grupul Confort susține că le are de recuperat de la RAAN, dar pe care departamentul nu le recunoaște.

Între consorțiul Confort Timișoara-Hydrosistem Project AS și RAAN a fost încheiat în mai 2009 un contract în valoare de 165 milioane de lei, fără TVA, pentru construcția unei instalații de evacuare în șlam dens a zgurii și cenusii. Pe parcursul contractului au fost încheiate 10 acte adiționale care au mărit valoarea contractului la 341,2 milioane de lei. Restul până la 800 milioane de lei sunt penalități aplicate de grupul de firme.

Ministrul mai spune că tot abuziv și ilegal i s-a acordat acestui grup de firme de către administratorul judiciar și drept de vot în adunarea creditorilor.

“Acceptarea la masa credală a unor creanţe provizorii de aproximativ 800 milioane de lei, dând drept de vot grupului de firme Confort, este o acţiune care nu respectă legile în vigoare. Cerem administratorului judiciar să acţioneze de urgenţă împreună cu noul administrator special pentru intrarea în legalitate.”, spune ministrul.

Departamentul Energiei l-a însărcinat pe subsecretarul de stat Daniel Andronache pentru coordonarea muncii Departamentului în insolvența RAAN. În plus, se pare că fostele rapoarte de control ori rapoartele elaborate de administratorul judiciar pentru reorganizare și cauzele insolvenței nu l-au mulțumit pe ministru, acesta ordonând un control suplimentar. Raportul va fi gata până la finalul săptămânii, susține Răzvan Nicolescu.

Ministrul susține preluarea minei Husnicioara de către RAAN

În ceea ce privește efectele insolvenței și situației total debusolante din RAAN, unul dintre furnizorii cei mai afectați de ce întâmplă în această regie este Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia). CE Oltenia are de recuperat de la RAAN 270 milioane de lei, plăți și penalități pentru cărbunele pe care i l-a livrat pentru producţia de energie electrică şi termic.

Una dintre soluțiile de asigurare a combustibilului pentru alimentare cu energie și agent termic a orașului Drobeta Turnu-Severin este transferul gratuit al minei Husnicioara din proprietatea CE Oltenia în cea a RAAN, soluție susținută de Departamentul pentru Energie.

Asigurarea fondului de salarii, printre propunerile Departamentului către CSAT

Departamentul crede că insolvența acestei societăți trebuie să fie subiect de discuție și pe agenda Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT); prin urmare, instituția a elaborat măsuri pentru “eficientizarea, restructurarea şi viitorul acestei societăţi, pe care le trimit premierului și vicepremierului Gabriel Oprea, cu sugestia de a le supune mai departe atenţiei CSAT, ţinând cont de componenta strategică şi de securitate pe care o are această regie autonomă. Propunerile vor ţine cont şi de sugestiile făcute de sindicate, mai ales, în ceea ce priveşte onorarea obligaţiilor asumate de statul român vizavi de această societate. Mai specific, este vorba despre achiziţia de apă grea.”, menționează un document al Departamentului Energiei.

Deși nu a dat detalii multe despre conținutul planului de măsuri din pricina caracterului clasificat al documentului propus spre atenție CSAT, instituția a menționat că propune garantarea cel puţin până la sfârşitul anului a fondului de salarii actual de la RAAN.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *