Președintele ANRE a anunțat joi că majorarea prețului gazelor pentru consumatorii casnici planificată în ianuarie nu va fi de 2%, ci de 1%. Consumatorii non-casnici vor plăti cu maxim 2% mai mult din ianuarie pentru gaze. Președintele Nicolae Havrileț a făcut și o prognoză pentru prețul gazelor pe 2014, subliniind și faptul că majorarea pe 2013 a fost mai mică decât cea planificată inițial.
„În 2014 nu văd o creştere mai mare de 10% pentru casnici, procentul venind din calendarul de liberalizare. În 2013 pe total an a fost o creştere de 9%, în loc de 10%”, a afirmat Președintele autorității de reglementare în energie citat de Mediafax.
Cea mai recentă etapă de creștere a prețului gazelor a avut loc pe 1 octombrie.Gazele s-au scumpit în etapa din toamnă cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI (2%, respectiv 3%). Atunci Nicolae Havrileț a pus creșterea mai mică de preț pe seama deciziei ANRE de a se stoca în depozite mai multe gaze produse intern.
Energia termică va fi mai scumpă cu 5% în această iarnă
Dacă ANRE ne anunță că prețul gazelor nu va fi o corvoadă pentru populație la începutul anului viitor, agentul termic va înregistra o creștere mai consistentă, de cel mult 5% la nivel național, spune vicepreședintele ANRE, Emil Calotă. Totuși, locuitorii din București vor avea un ușor avantaj, cu un preț neschimbat pentru energia termică în iarna 2014-2014.
ANRE va începe să monitorizeze de anul viitor centralele în cogenerare de înaltă eficiență pentru a vedea cum sunt folosite bonusurile de aproape 300 milioane de euro obținute prin taxa de cogenerare. Taxa de cogenerare este o susținere financiară oferită centralelor de către consumatorii finali prin includerea taxei pe factură, iar banii colectați altfel ar trebui folosiți pentru investiţii în eficientizare.