Acasă » Electricitate » Hidro » Negocierile aprinse din Hidroelectrica au fost stinse de un nou Contract Colectiv de Muncă

Negocierile aprinse din Hidroelectrica au fost stinse de un nou Contract Colectiv de Muncă

23 decembrie 2013
Electricitate
energynomics

Președintele Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) de la Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat vineri că s-a ajuns la un acord împreună cu sindicatele în ceea ce privește noul CCM pentru anul 2014, relatează Agerpres. Potrivit lui Remus Borza, salariile angajaților Hidroelectrica vor fi reduse iar unele bonusuri vor fi diminuate, așa încât compania va câștiga un surplus de 23 milioane de euro.

Remus Borza spune că salariul mediu al unui angajat ce lucrează pentru cel mai important producător de energie electrică din țară este în prezent de 4.600 de lei brut, în scădere de la 5.200 de lei cât era în iunie 2012, când compania a intrat în insolvență. Borza a declarat și că numărul angajaților se va reduce în continuare însă doar prin intermediul pensionărilor, cu opțiunea de a face modificări suplimentare, dacă se va găsi că e necesar, în organigrama privind personalul TESA (personalul Tehnic, Economic și Socio-Administrativ).

Salarii, bonusuri și schemă de personal în scădere

„[…] noul CCM este mai suportabil și prevede o reducere a cheltuielilor bugetare cu 23 milioane euro față de 2012. Aceste diminuări de costuri provin atât din reducerea numărului de personal (de la 5.239 în 2012, la 4.244 în prezent), cât și din eliminarea unor sporuri și bonusuri. Până la sfârșitul anului vor mai ieși la pensie peste 30 de angajați, ceea ce va face ca numărul de salariați să ajungă la 4.200 la 31 decembrie 2013. În ultimele 18 luni, de la Hidroelectrica au plecat peste 1.000 de oameni, din cadrul personalului TESA”, a afirmat Remus Borza citat de Agerpres.

Totodată, Remus Borza a precizat că „în noul contract sunt prevăzute 58 de sporuri, față de 70 câte sunt în actualul contract. De asemenea, în noul CCM a fost prevăzută și o scădere, cu 600 lei, a salariului mediu pe angajat. La momentul actual, salariul mediu pe angajat este de 4.600 lei brut, la care se mai adaugă de pildă tichetele de masă. S-au operat modificări și în ceea ce privește numărul de salarii acordate în eventualitatea disponibilizării.”

Vor putea fi acordate maximum 24 de salarii compensatorii

S-au făcut modificări și în ceea ce privește numărul de salarii compensatorii acordate la concediere, precum și în reducerea personalului tehnic pe fiecare tură. “În actualul CCM numărul de salarii ce pot fi acordate în eventualitatea disponibilizării este cuprins între 12 și 48, în timp ce, potrivit noului CCM, vor putea fi acordate doar între 7 și 24 salarii. De asemenea, am reușit să intervenim și la scăderea normativului tehnic de exploatare de la 5,6 la 5,2 oameni pe tură”, a subliniat Remus Borza.

Sindicatul Hidrosind a contestat și criticat numirea lui Remus Borza la conducerea comisiei de negociere pentru noul CCM, iar ședința de rezolvare a acestei chestiuni a fost blocată de investitorii privați, potrivit comunicatelor de la Hidrosind. Compania Hidroelectrica va selecta în curând și un nou intermediar pentru listarea la bursă, după ce Guvernul a majorat pachetul de acţiuni pe care îl va oferi investitorilor de la 10% la 15%, iar companiile interesare vor putea depune oferte până în 20 ianuarie 2014, dată la care vor fi deschise.

Profit record pentru Hidroelectrica în 2013

Hidroelectrica va înregistra în acest an un profit de peste 900 milioane lei, echivalentul întregului câştig realizat în ultimii 11 ani, a declarat fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al companiei de stat. Remus Borza a afirmat tot vineri că această realitate provine din diferenţa dintre „managementul de cumetrie şi managementul onest, profesionist”.

„Statul va deveni un bun administrator atunci când va numi manageri profesionişti la companiile de stat”, a spus Remus Borza, vorbind pentru ultima dată în calitate de reprezentant al Hidroelectrica. Remus Borza a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica şi a ghidat compania prin hăţişurile insolvenţei timp de un an, preluând apoi temporar funcţia de preşedinte al CS al companiei de stat. Hidroelectrica are din decembrie un nou CS, condus de George Cristodorescu, fost director general adjunct în cadrul E.ON România, iar Remus Borza nu a mai depus candidatură pentru nicio funcţie.

Compania a încheiat primul semestru cu un profit de 481 milioane de lei (109,5 milioane de euro), de la pierderi de 202 milioane de lei în perioada similară din 2012, câştigul fiind mai mare cu 47 milioane de lei faţă de nivelul bugetat pentru întregul an. În primul semestru, afacerile Hidroelectrica au totalizat 1,68 miliarde de lei (382,6 milioane de euro), în creştere cu 33,4%, de la nivelul de 1,26 miliarde de lei înregistrat în primele şase luni din 2012. Capitalul social al Hidroelectrica este deţinut de stat (80,05% din acţiuni) şi Fondul Proprietatea (19,95%).

„Livrarea de energie pentru populaţie va cauza Hidrolectrica pierderi de 30 milioane de euro”

Remus Borza a abordat vineri și decizia reglementatorului din energie (ANRE) de a alimenta consumatorii casnici în 2014 doar cu energie produsă de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. El spune că această decizie va costa Hidrolectrica 30 milioane de euro, deoarece „Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei/MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei”.

La aceste pierderi se vor adăuga costuri suplimentare de 40 milioane de euro aduse de introducere taxei de 1,5% pe construcțiile speciale, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an. Amintim că ANRE a decis ca populației să-i fie livrată pe piața reglementată doar energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica pentru a ține prețurile cât mai jos pe acest palier. Producătorii scumpi, precum termocentralele și producătorii de energie regenerabilă nu vor mai livra energie pe piața reglementată dedicată consumatorilor casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *